جوشکاری مقاومتی
تولید لوله به روش جوشکاری مقاومتی (ERW) اولین بار در سال ۱۹۲۰ آغاز شد اما جوشکاری آن با فرکانس پایین صورت میگرفت. از سال ۱۹۶۲ ابزارهای مربوط به جوشکاری این لولهها از فرکانس پایین به فرکانس بالا تغییر پیدا کرد و امروزه عمدتاً با جوشکاری مقاومتی فرکانس بالا این لولهها تولید میشود.[۱]
فرایند تولید
فرایند تولید این لولهها خود از سه بخش اصلی تشکیل میشود:
-
فرایندهای مکانیکی ساخت
-
بازرسی و تست
-
عملیات سطحی
هرکدام از این مراحل بسته به نوع فرایند مکانیکی میتواند متفاوت باشد.
فرایندهای ساخت مکانیکی
-
فرم دهی: ابتدا ورق فلزی بهصورت کویل وارد خط تولید میشود و بهوسیلهٔ مجموعهای از غلتکهای بیرونی و درونی نورد میشود بهطوریکه با پیشروی مستقیم مقطع این ورق بهصورت یک دایره بسته میشود و دو انتهای آن به هم نزدیک میشود. سعی میشود که سطح مقطع ورق فرم دهی شده بهصورت دایروی باقی بماند.
-
جوشکاری مقاومتی: بسته به فرکانس جوشکاری با اعمال جریان دمای دوسر ورق بالا رفته و به حالت خمیری درمیآید بااتصال دو لبه ورق به هم دو انتها به هم جوش میخورد. جوشکاریهای مربوط به این لولهها انواع و اقسام مختلفی دارد بهعنوانمثال بسته به ابعاد ورق و جنس آن میتوان از جوشکاریهای با فرکانس بالا (در حدود ۴۵۰کیلوهرتز) یا پایین (در حدود ۴۰۰ هرتز) استفاده نمود. جوشکاریهای فرکانس بالا خود به دودستهٔ القایی و رسانشی تقسیم میشوند.[۲]
-
ماشینکاری: با توجه به اینکه لوله هادی سیال است و نباید اغتشاش خارجیای جهت افت فشار به جریان سیال وارد شود؛ لذا بخش محدب سطح جوش از داخل لوله تراشیده میشود تا سطح مقطع داخلی لوله بهصورت یکدست و دایروی باشد. سطح خارجی جوش نیز میتواند تراشیده شود.
-
نورد: سپس لوله را جهت کوچکتر کردن اندازه آن نورد گرم میکنند. در نورد گرم طی چند مرحله که در هر مرحله ۴ غلتک وجود دارد و هر غلتک یک ربع دایره از مقطع دایروی را پوشش میدهد، فرم دایروی لوله را تثبیت میکنند. پس از نورد، لوله سرد میشود (به کمک پاشش مستقیم آب). با توجه به اینکه در اثر سرد شدن لوله ممکن است در آن اعوجاج پدید آید بنابراین تحت نورد سرد قرارگرفته تا اگر اندکی تغییر شکل در آن صورت گرفتهاست جبران شود. در طی مسیر ممکن است جهت کاهش قطر چند مرحله نورد سرد دیگر صورت گیرد.
پس از اتمام مراحل نورد لوله با توجه به طولهای موردنیاز برش میخورد.
بازرسی و تست
تست نیز خود مرحله مهمی از این فرایند است. تستهای مختلفی بر روی لولهها انجام میشود تا خواص ناحیه جوش موردبررسی قرار گیرد این تستها عبارتاند از:
-
تست هیدرو استاتیک: این تست اولین و مهمترین تست بر روی لوله است که با اعمال جریان سیال (معمولاً آب) با فشار بالا از عدم واماندگی لوله تحت تنش هیدرو استاتیک اطمینان حاصل میشود. اگر لوله از این مرحله عبور کند نشان میدهد که لوله در لحظه اول دچار ترکیدگی نمیشود. این تست معمولاً بر روی لولههایی با قطر بیرونی ۰٫۵ تا ۴۲ اینچ انجام میشود.
-
تست پرس: این تست از دسته تستهای مخرب است. در این تست برشی از پروفیل لوله بیرون آمده در زیر دستگاه پرس قرار داده میشود تا میزان انعطافپذیری ناحیه جوش موردبررسی قرار گیرد. اگر لوله بتواند میزان مشخصی از تغییر شکل در مقابل جوش نشان دهد بدون اینکه از ناحیه جوش شکست اتفاق افتد، بیانگر درست تنظیم بودن فرایند جوشکاری است
-
تست فراصوت(به انگلیسی: Ultra sonic inspection): این تست فقط بر روی ناحیه جوش انجام میشود و مخصوص لولههایی است که بهصورت درزدار و با روش جوشکاری تولید میشوند. در این تست با فرستادن امواج فراصوت به ناحیه جوش ترکهای داخلی و نقاط عدم ذوب مشخص میشود. این تست عمدتاً جهت اطمینان حاصل کردن از عمر لوله و بررسی باز شدن ترکهای داخلی تحت تنشهای هیدرو استاتیک است لذا پس از اطمینان حاصل شدن از دوام لوله در مقابل تست هیدرو استاتیک، این تست در اولویت بعدی قرار میگیرد.
-
تست جریان گردابی (به انگلیسی: Eddy-current inspection): این تست نیز با ایجاد جریان مغناطیسی در داخل لوله ترک در داخل جداره را مشخص میکند
-
تست ذرات مغناطیسی: در این تست با پاشش ذرات مغناطیسی بر روی ناحیه جوشخورده از لوله و جذب آنها توسط آهنربا ترکهای سطحی مشخص میشوند که باید تحت عملیات سطحی قرار گیرد. نواحیای که ذرات مغناطیسی بر روی آن باقیماندهاست نشاندهندهٔ ترکهای سطحی است.[۳]
بسته به شرکت سازنده ممکن است تعدادی از تستهای بالا بر روی لولههای صورت گیرد یا تستهای اضافهتری نیز بر روی آن اعمال شود.
عملیات سطحی
وجود روکش بر سطح لولههای فلزی جهت اکسید نشدن آن نقش بسیار حیاتیای در عمر لوله دارد؛ لذا بهعنوان آخرین مرحله باید عملیات سطحی جهت محافظت از لولهها یا کنترل انتقال حرارت بر روی آنها اعمال شود.
-
روکش سطح خارجی: مراحل اعمال این روکش بر سطح خارجی عبارت است از: پیشگرمایش، شنپاشی، کیفیت کنترل، اعمال پلی اتلین دو یا سه لایهای، خنکسازی سطحی.
-
روکش سطح داخلی: مراحل این فرایند نیز عبارتاند از: دو مرحله پیشگرمایش، شنپاشی داخلی، کنترل کیفیت، جریان هوای داخلی، اسپری روکش، سفت شدن روکش، گرمایش القایی و کنترل کیفیت نهایی[۴]
خواص و اندازهها
این لولهها در قطرهای مختلفی از ۲ تا ۲۴ اینچ در شرکتهای مختلف دنیا تولید میشوند و در طولهای ۲ اینچ تا ۶۰ فوت برش میخورند. جنس این لولهها عمدتاً از فولاد با استانداردهای مختلف است. از مزایای روش تولید این لولهها این است که در ماده اولیه تغییر زیادی به وجود نمیآید زیرا فقط خواص ناحیه جوش خوردگی تغییر میکند. دقت این روش نیز تا حد قابل قبولی خوب است
کاربردها
کاربرد این نوع لولهها در خطوط انتقال آب واحدهای صنعتی، مسکونی، کشاورزی و لولههای حفاری است. دیگر کاربرد این لولهها در خطوط انتقال نفت و گاز به نواحی مختلف، صنعت خودروسازی، سیستمهای اطفای حریق و … است.
جوشکاری مقاومتی چیست؟
یکی از روش های قدیمی و رایج جوشکاری الکتریکی جوش مقاومتی است که به صورت ترکیبی از گرما، فشار و زمان در صنایع مختلف استفاده می شود.
در این روش جوشکاری فلز به طور کامل ذوب نمی شود و عبور جریان برق از قطعات گرمای مورد نیاز را ایجاد می کند. در واقع مقاومتی که ماده ی مورد نظر در مقابل عبور جریان از خود نشان می دهد باعث ایجاد گرمای موضعی در نقطه ی مورد نظر شده و عملیات جوشکاری انجام میشوددر هنگام جوشکاری نیاز است که قطعات روی هم نگه داشته شوند. فشار مورد نیاز برای نگهداری قطعات روی هم از طریق نگه دارنده ی الکترود و نوک الکترود بر روی قطعات ایجاد می گردد.
مدت زمان مورد نیاز برای جوشکاری مقاومتی
یکی از مزایای جوشکاری مقاومتی مدت زمان مورد نیاز برای انجام جوشکاری می باشد. در این روش سرعت عملیات جوش بالا بوده و مراحل جوش به سادگی قابل کنترل است. عوامل گوناگونی برروی مدت زمان جوشکاری مقاومتی اثر گذارند. مدت زمان مورد نیاز برای عبور جریان از قطعات، تعیین کننده ی زمان جوشکاری است که به عواملی همچون نوع قطعه و ضخامت آن، شکل سطح مقطع الکترود مماس با قطعه و میزان جریان عبوری بستگی دارد.
جوشکاری مقاومتی از چه مزایایی برخوردار است؟
برای جوشکاری مقاومتی مزایای زیادی می توان شمرد که مهم ترین آن ها سرعت بالا، ایجاد جوش یکنواخت و سادگی کنترل عملیات است. مزایای دیگری نیز برای جوشکاری مقاومتی وجود دارد که در زیر به تعدادی از آن ها اشاره می کنیم:
- مقرون به صرفه بودن
- اتوماسیون آسان
- کم بودن اعوجاج حاصله
- عدم نیاز به مواد پر کننده
- تولید بخارات کم
معایب جوشکاری مقاومتی
جوشکاری مقاومتی در کنار مزایایی که دارد از عیب هایی برخوردار است که در زیر به سه مورد از مهم ترین آن ها اشاره شده است:
- بالا بودن هزینه تجهیزات
- استحکام پایین جوشهای غیر پیوسته
- کم بودن ضخامت ورقهای جوشکاری شده (حداکثر ضخامت ۶ میلیمتر)
مهمترین پارامترهای تاثیر گذار در کیفیت جوشکاری مقاومتی
پارامتر های گوناگونی در کیفیت جوشکاری مقاومتی تأثیر گذار است که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدت زمان لازم جهت انجام عملیات جوشکاری
- شدت جریان لازم برای جوشکاری
- نیروی اعمالی برای فشردن دو قطعه به یکدیگر
- مقاومت الکتریکی سطوح
- خواص فیزیکی قطعات
- شکل هندسی الکترودها
جوش مقاومتی نقطهای چیست؟
یکی از انواع جوشکاری مقاومتی، جوش مقاومتی نقطه ای می باشد که از آن برای جوشکاری ورقهایی با ضخامت متوسط ۳ تا ۵ میلیمتراستفاده میشود. در این روش دو الکترود مسی مشابه با ایجاد جریان متمرکز و وارد کردن فشار بر روی قطعه کار خالجوشی ایجاد می کنند که با سرعت بالا تا رسیدن به نقطه ذوب گرم میشود و سپس با قطع کردن جریان در آن نقطه، دو قطعه کار به هم جوش می خورند و متصل میشوند. عوامل گوناگونی مانند جنس قطعات، ضخامت قطعه و نوع الکترودهای مصرفی بر روی شدت جریان و مدت زمان مورد نیاز برای انتقال جریان و درننیجه مقدار گرمای تولید شده تأثیرگذارند.
در جوشکاری نقطه ای باید به چه نکاتی توجه کرد؟
در جوشکاری نقطه ای برای ایجاد یک جوش بدون عیب باید نکاتی را مد نظر داشت. در صورتیکه مدت زمان عبور جریان از قطعات از حد استاندارد بیشتر شود،جوش خراب شده وقطعه ذوب می شود. در برخی موارد حتی منجر به ایجاد سوراخی در نقطه موردنظر می گردد. نکته ی دیگر این است که هرچه قابلیت رسانایی الکتریکی و گرمایی یک قطعه بیشتر باشد، هنگام جوشکاری باید شدت جریان را تا ۳ برابر افزایش داد که این کار نیاز به دستگاههای جوشکاری بزرگ تر و قوی تری دارد.
کاربرد جوشکاری نقطهای
جوشکاری نقطه ای به علت توان جوش دادن ورق هایی با جنس های مختلف، دارای کاربردهای فراوانیست. جوش دادن سطل های آهنی و آلیاژهای آلومینیوم با این روش امکان پذیر است. با این حال متداول ترین کاربرد جوشکاری مقاومتی در صنعت خودرو و برای جوشکاری ورقهای بدنه خودرو می باشد. از طرف دیگر استفاده از ربات های جوشکار در خطوط تولید و مونتاژ و امکان اتوماتیک کردن دستگاه های مقاومتی باعث افزایش کاربرد این روش از جوشکاری شده است. از دیگر کاربردهای جوشکاری مقاومتی، درکلینیکهای دندانپزشکی و برای چسباندن چسبهای فلزی می باشد.
چه معایبی درجوش مقاومتی نقطهای بوجود می آید؟
علی رغم کاربردهای فراوان جوش نقطه ای، گاهی در اثر برخی اتفاقات و اشتباهات ممکن است در جوش نقطه ای معایبی ظاهر شود که در اینجا به بررسی چند مورد از آن ها می پردازیم:
- چسبیده بودن نقطه جوش (stick): عدم وجود سوراخ هسته جوش به علت چسبیده بودن ورقها به یکدیگر که با علامت S مشخص میشود.
- کم بودن قطر هسته جوش (Impair diameter): کم تر بودن قطر هسته جوش از ۴ یا ۶ میلیمتر و یا حد مشخص شده در استاندارد که با IM مشخص میشود.
- لبه خوردن نقطه جوش (Edge of sheet metal ): بیرون زدگی جوش به اندازه کمتر از یک سوم از لبه ورق و دفرمه شدن لبه ورق که علامت اختصاری آن ES است.
- موقعیت نامناسب (Bad position): قرار گیری نامناسب نقطه جوش نسبت به تصویر مرجع و بیشتر یا کمتر بودن فاصله ی جوش ها از یکدیگر که علامت اختصاری آنBP است.
- سوختگی یا سوراخ بودن (Burnt or pierced ): وجود سوراخ در مرکز نقطه ی جوش که با علامت B مشخص می شود.
- دفرمگی (Deformed): که درصورت وجود دفرمگی حالت منحنی که اصولاً پس از جوش بوجود می آید دیگر وجود نخواهد داشت. آن را با علامت D مشخص میکنند.
- برآمدگی یا پلیسه ( Dip under finish – pointer): برآمدگی جوش و یا بیرون زدگی آن از داخل ورق ها که این عیب را هم با p نشان میدهند.
- چسبیده بودن نقطه جوش، کم بودن قطر هسته جوش و فراموشی نقطه جوش ایراد استحکامی و دفرمگی، سوختگی و یا سوراخ شدن، برآمدگی، فلش، پلیسه و فرورفتگی شدید ایراد شکل ظاهری هستند.
جوش مقاومتی غلطکی
جوشکاری مقاومتی غلطکی مشابه جوش نقطه ای می باشد با این تفاوت که در این روش به جای الکترود نقطهای از غلتک استفاده میشود. کاربرد این روش در جوشکاری لب به لب و جوش ورق ها می باشد. حرکت غلطک ها موجب قطع و وصل شدن جریان برق به طور متناوب و انجام سریع عملیات جوشکاری می شود. تنظیم سرعت غلتکها و زمان چرخه به گونه ای است که جوشهای نقطهای روی هم ایجاد شوند.
جوش مقاومتی از پیش طراحی شده
در این روش جوشکاری، دو قطعه که یکی از آنها دارای برجستگی روی یکدیگر قرار داده می شوند. در این فرآیند، خود قطعه کار حکم الکترود را داشته و در اثر گرمای حاصل ازعبور جریان برق از آن منطقه، برجستگی ذوب شده و با فشردن دو قطعه به هم فرآیند جوشکاری و اتصال قطعات انجام می گردد.
جوشکاری مقاومتی نواری
برای ساخت محفظههای تحت فشار و اتصالاتی که تحت تنش شدید قرار دارند از روش جوشکاری مقاومتی نواری استفاده می شود. در این فرآیند با کنترل پارامترهای موثرمانند میزان جریان جوش، شیب افزایش جریان جوش، اندازه نیروی ثابت جوش، نیروی فورج و تغییر در سرعت و زمان جوشکاری، می توان محصولاتی با خواص مکانیکی مناسب و کمترین عیوب در محل جوش بدست آورد.
انواع دیگر روشهای جوشکاری مقاومتی
علاوه بر روش هایی که در بالا به آن ها پرداختیم روش های دیگری در جوش مقاومتی وجود دارد که در بخش های مختلف صنعت از آن ها استفاده می شود که رایج ترین آن ها شامل موارد زیر است:
- جوشکاری مقاومتی از نوع سر به سر فشاری
- جوشکاری مقاومتی از نوع سر به سر لحظهای
- جوش های مقاومتی پینی
- جوش های مقاومتی به کمک ورقه فلزی نازک
- جوش های مقاومتی با افت فلزی
- جوش های مقاومتی ضربهای
- جوش های مقاومتی با فرکانس بالا
متغیر های مؤثر در جوشکاری مقاومتی
ایجاد یک جوش با عملکرد مناسب بستگی به کنترل متغیرهای زیر دارد.
- جریان
- فشار
- زمان
- سطح تماس الکترود
شدت جریان کافی باعث ایجاد گرما در فلز مورد نظر و رساندن آن به حد خمیری می شود. شدت جریان را میتوان با استفاده از قسمت کنترل جریان بر روی دستگاه مورد استفاده تنظیم نمود. فشار جوش از طریق الکترودها در زمان عبور جریان از نقطه ی مورد نظر در قطعات ایجاد شده و آن ها را به صورت ثابت بر روی هم نگاه می دارد. به محض رسیدن قطعات به حالت خمیری، جریان جوش قطع شده و قطعات با فشار چکشی الکترودها به هم فشار داده می شوند. پس از اتمام جوشکاری این فشار از روی الکترودها و قطعات برداشته می شود.