ریخته گری چیست؟

ریخته گری و مزایای آن

ریخته گری چیست؟

ریخته‌گری (به انگلیسی: Casting) فن شکل دادن فلزات و آلیاژها از طریق ذوب، ریختن مذاب در محفظه‌ای به نام قالب و آنگاه سرد کردن و انجماد آن مطابق شکل محفظه قالب است. این روش قدیمی‌ترین فرایند شناخته شده برای بدست آوردن شکل مطلوب فلزات است. اولین کوره‌های ریخته‌گری از خاک رس ساخته می‌شدند و لایه‌هایی از مس و چوب به تناوب در آن چیده می‌شد.

در حوزه‌های متفاوت علم، هنر و فناوری مطرح است. به هر میزان که  از حیث علمی پیشرفت می‌کند، ولی در عمل هنوز تجربه، سلیقه و هنر قالب ساز و ریخته‌گر است که تضمین کننده تهیه قطعه‌ای سالم و بدون عیب است. این فن از اساسی‌ترین روشهای تولید است. به دلیل اینکه بیشتر از ۵۰ درصد از قطعات انواع ماشین آلات به این طریق تهیه می‌شوند. فلزاتی که خاصیت پلاستیک کمی دارند با قطعاتی که دارای اشکال پیچیده هستند، به روش ریخته‌گری شکل داده می‌شوند.

روش‌های ان از دیدگاه نوع قالب به دو دسته تقسیم می‌شوند: ریخته‌گری در قالبهای یکبار مصرف (Expendable Molds) و در قالبهای دایمی (Permanent Molds).

اما  با توجه به تکنولوژی و مجموعه تجهیزاتی که در قالب گیری دخیل هستند شامل موارد زیر می‌شود: ریخته‌گری در قالب ماسه‌ای، ریخته‌گری به روش ریژه (قالب‌های فلزی)، ریخته‌گری در قالب فلزی و با فشار کم، ریخته‌گری در قالب فلزی و با فشار بالا، دیزاماتیک، ریخته‌گری دقیق، ریخته‌گری در قالب‌های کوبشی و غیره. هر یک از موارد فوق دارای کاربردی است، که با توجه به میزان تولید قطعه، کیفیت مورد نظر آن، ابعاد و جنس قالب، از هر یک از این روشها استفاده می‌شود

 

مزایای ریخته گری چیست ؟

فراتر از فن آوری های نوظهور که ریخته گری فلز را در پیشتاز صنعت فلز تشکیل می دهد ، فرآیند ریخته گری دارای مزایای ذاتی بسیاری است که مدت هاست توسط مهندسین طراحی و کاربران بخش فلز پذیرفته شده است. از نظر طراحی مؤلفه ، ریخته گری بیشترین انعطاف پذیری را برای هر فرآیند تشکیل فلز ارائه می دهد. فرآیند ریخته گری ایده آل است زیرا امکان تشکیل قطعات ساده ، پیچیده ، قطعات مستحکم را می دهد که به روش دیگری امکان پذیر نیست. شکل و اندازه آن از نظر ملاحظات اصلی در طراحی بی نظیر بوده است ما در این بخش ، مزایای ریخته گری قطعات فولادی و فلزی را برای شما بیان می کنیم:

 ۱٫مناسب بودن گسترده

فرآیند ریخته گری فلزی تقریباً عاری از محدودیت اندازه ، ضخامت و شکل است ، ضخامت دیواره ریخته گری می تواند از ۰٫۳ تا ۱۰۰۰ میلی متر باشد و طول آن از چند میلی متر تا ده متر متغیر است . همچنین در چندین نوع و کیفیت می تواند از چند گرم تا بیش از ۳۰۰ تن باشد. فرآیند این روش فلزی برای تولید قطعات با شکل پیچیده مناسب است ، به خصوص با حفره های پیچیده و مشکل مانند جعبه های پیچیده و تشکیل شده از اجزاء بسیار ، شیرهای فلکه ، پروانه هواپیما و کشتی ، سیلندر موتور ، و غیره.

 ۲٫متریال مورد استفاده در ریخته گری(متریال مورد استفاده در ریخته گری چیست)

مواد مورد استفاده در ریخته گری های فلزی به طور گسترده ای وجود دارد. تقریباً هر ماده ای را می توان درون آلیاژ مایع ذوب کرد ، مانند فولاد ، انواع آلیاژ آلومینیوم ، آلیاژ مس ، آلیاژ آهن ، چدن آلیاژ پلاتین و غیره. برای آن دسته از مواد آلیاژی شکننده و دارای انعطاف پذیری کم (مانند چدن معمولی) ، ریخته گری تنها فرآیند شکل گیری امکان پذیر است. در تولید صنعتی ، چدن پرمصرف ترین ماده است و بیش از ۷۰٪ کل تولید را تشکیل می دهد.

۳٫ریخته گری های فلزی از دقت خاصی در اندازه برخوردار هستند

در شرایط عادی ، ریخته گری های فلزی نسبت به آهنگری های معمولی و قطعات جوش از اندازه شکل دقیق تری برخوردارند.

۴٫ کم هزینه بودن آن

عملکرد کلی اقتصادی ، انرژی ، مصرف مواد کمتر از سایر روش های تشکیل فلز است.

مزایای ریخته گری چیست

ریخته گری های فلزی حداکثر ۴۰ تا ۸۰ درصد از کیفیت در ماشین آلات عمومی است ، در حالی که هزینه ساخت تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد از کل هزینه دستگاه است.

دلایل پایین بودن هزینه این صنعت چیست :

  •  روش های تولید انعطاف پذیر است ، تولید انبوه می تواند به عنوان تولید مکانیزه سازماندهی شود.

  •  از زباله ها و مواد فلزی قدیمی و منابع تجدید پذیر استفاده می شود.

  •  در مقایسه با آهنگری ،  مصرف برق کمتری دارد.

  •   از دقت ابعادی خاصی برخوردار است ، هزینه کم است و باعث صرفه جویی در زمان پردازش و مواد فلزی می شود.

تجزیه و تحلیل های فوق مهمترین مزیت ریخته گری فلز است ، و همچنین عمده ترین دلایل محبوبیت ان هستند.